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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

This page answers some of the questions both consumers and businesses may have 
about their rights and obligations in relation to enforcement of competition law amid 
the COVID-19 crisis. 

Visit our COVID-19 Resources Page available at https://phcc.gov.ph/covid19/ for  
up-to-date information on competition law enforcement amid the COVID-19 crisis.  

Are businesses or suppliers allowed to raise prices of essential COVID-19 related 
commodities such as masks, medicine, alcohol, personal protective equipment 
(PPE), and other basic necessities and prime commodities? 

Prices should be dictated by supply and demand in the market. Businesses are 
free to determine their own prices, and increasing prices above previous levels is 
not necessarily prohibited by the Philippine Competition Act (PCA). However, if 
businesses collude or agree with each other to raise prices for essential COVID-19 
related commodities and other commodities, they may be liable under Section 
14(a)(1) of the PCA for price fixing. 

Are supermarkets, grocery stores, and other sellers allowed to control or limit sale of 
their supply of essential COVID-19 related commodities such as masks, medicine, 
alcohol, PPE, as well as other basic necessities and prime commodities? 	

Supermarkets, grocery stores, and other sellers that decide on their own or 
follow government regulation to control or limit the sale or supply of essential 
COVID-19 related commodities, as well as other commodities, in response to 
the COVID-19 pandemic, do not necessarily violate the PCA. However, if these 
businesses collude or agree with each other to limit supply of such goods, they 
may be liable under Section 14(b)(1) of the PCA for output limitation.

https://phcc.gov.ph/covid19/


Can government impose a suggested retail price (SRP) or freeze prices of basic 
necessities? 

While pricing should generally be dictated by supply and demand, the 
government may impose a suggested retail price (SRP) or freeze prices of 
basic necessities temporarily in response to extraordinary circumstances like 
the COVID-19 pandemic as a way to benefit consumers. However, if businesses 
collude or agree with each other to increase or decrease prices for essential 
COVID-19 goods and other commodities or to maintain a minimum or maximum 
selling price consistent with the SRP, they may still be liable under Section 14(a)
(1) of the PCA for price fixing. 

Are businesses engaged in logistics (e.g. delivery) allowed to impose a “COVID-19 
surcharge” in delivering goods or commodities? 

Businesses can set their own prices for products and services, including imposing 
a surcharge. However, like with any other circumstances, pricing should be 
fair and based on cost plus a reasonable profit. If these logistics or delivery 
companies collude or agree with each other on the imposition of a surcharge, 
they may be liable under the PCA for price fixing or other anti-competitive 
agreement. Further, if the business is a dominant entity, it may be liable for abuse 
of dominance under the PCA.  

Can goods or products be sold online at the same price?

Businesses are free to determine their own prices for products and services, 
including those sold online. Having similar prices is not necessarily prohibited by 
the PCA. However, if businesses collude or agree with each other on maintaining 
similar prices, they may be liable under Section 14(a)(1) of the PCA for price 
fixing.  

Is it legal for businesses to ‘mark’ or ‘assign’ territories within a barangay, city, 
province, region, or the country where they can exclusively conduct, supply, 
distribute, or sell their goods and services?

Businesses are free to decide, on their own, where to supply, distribute, or sell 
their goods and services. However, if businesses collude or agree to not compete 
with each other by dividing the market among themselves or to stay away from 
each other’s territory, they may be liable under Section 14(b)(2) of the PCA for 
market allocation.   



During the pandemic, are businesses allowed to coordinate their activities, like 
the delivery of COVID-19 related goods (e.g. masks, medicine, alcohol, PPE, and 
other basic necessities and prime commodities) and services? For example, can 
such businesses employ the services of the same group of truckers and logistics 
companies? 

Since the country is in the midst of a pandemic, certain business practices may 
be allowed temporarily if they lead to efficiencies, economies of scale and 
scope, reduce costs, and redound to better service or lower price for consumers. 
However, the Philippine Competition Commission (PCC) remains vigilant in 
looking out for anti-competitive and abusive business practices that will harm 
consumers such as price fixing, limiting supply of goods and services, sharing 
the market to create local monopolies, and creating barriers to entry of new 
businesses, among others. 

When businesses bid for the right to provide a good or service financed by either 
the government or private sector, are they allowed to coordinate or discuss the 
bids that they will enter?

Regardless of the circumstances, whether in normal circumstances or in a 
pandemic, the act described above is tantamount to bid rigging and is expressly 
prohibited by Section 14(a)(2) of the PCA. 

For more information on bid rigging, you may visit the PCC’s website at
https://phcc.gov.ph/bid-rigging-is-against-the-law/. 

Is it legal to have only one supplier of COVID-19 related goods (e.g. masks, 
medicine, alcohol, PPE, and other basic necessities and prime commodities) and 
services in a barangay, city, province, region, or in the country? 

The PCA does not penalize a monopoly over goods and services in a market, 
provided that the supplier does not abuse its market dominance by engaging 
in business practices that will result in inferior quality of goods or services, or 
unnecessarily high prices for the consumers. Further, if the monopoly by one 
supplier over a barangay, city, province, region, or the country is due to businesses 
colluding or agreeing with each other on which territory to supply COVID-19 
related goods and services and other commodities, they may be liable under 
Section 14(b)(2) of the PCA for market allocation. 

https://phcc.gov.ph/bid-rigging-is-against-the-law/


Some businesses want to be creative in dealing with their inventory by offering 
bundles or selling items as tied to other products. Is this allowed by the PCA?

Businesses are free to offer promos, bundles, or tie-ins of products or services 
for as long as they benefit the consumers than if sold separately. However, if 
a dominant firm forecloses competition by using tying and bundling to force 
consumers to purchase products or services having no direct connection with 
the main goods or services sought, it may be liable under Section 15 of the PCA 
for abuse of dominance. 

What is the penalty for businesses engaged in anti-competitive agreements or 
abuse of market dominance? 

Businesses engaged in anti-competitive agreements or abuse of dominant 
position prohibited by Sections 14 and 15 of the PCA, respectively, may be 
held administratively liable. They may be fined up to one hundred million 
pesos (PHP 100,000,000) for the first offense. However, if the violation 
involves basic necessities and prime commodities as defined by Republic 
Act No. 7581 (RA 7581), as amended, the fine imposed shall be tripled.1 
 
 

In addition to administrative liability, businesses engaged in anti-competitive 
agreements prohibited by Section 14 paragraphs (a) and (b) of the PCA (i.e. 
price fixing, bid rigging, output limitation and market allocation) may also be 
held criminally liable. They may be penalized with imprisonment of up to seven 
(7) years and fined not less than fifty million pesos (PHP 50,000,000). However, if 
the violation involves basic necessities and prime commodities as defined by RA 
7581, as amended, the fine imposed shall be tripled.2 

1 See Section 41 of the PCA.
2 See Section 41 of the PCA.

Is there any corresponding criminal liability to businesses violating the PCA? 

How can I report a business acting anti-competitively amid the COVID-19 crisis?

If you suspect that any business, company, trade association, or organization is 
behaving in an anti-competitive manner, the best course of action is to report 
itimmediately to the PCC through our dedicated COVID-19 Complaint Portal. 

https://forms.office.com/FormsPro/Pages/ResponsePage.aspx?id=DJOdAOrjoU-kJ-0Zzhomb2vHzS3AwVhImPOVQlHSVYdURVlLOU9QNksySUQ3M1hKTDE1V09RVTU3Si4u&fbclid=IwAR02g2aEfMFoMvoCtOko2Hd_JkzTZ8cUCqSh8SIioYPRRz6zjTzXZ33P8Ek

